Monday, January 18, 2016

Vínna cesta je jedinečným zážitkom. Nechajte sa zviezť.

Pozoruhodné úspechy našich vín na prestížnych svetových súťažiach zvyšujú záujem turistov o návštevu vinárskych oblastí na Slovensku. Aj vy si však môžete dopriať výpravu na miesta, kde sa rodia oceňované vína – od ľahkých bielych, cez ružové, červené až po jedinečné sladké vína z tokajskej oblasti. Odvezieme vás kamkoľvek.


Malokarpatská vínna cesta. Najväčšia a po celý rok.


Oficiálne máme na Slovensku šesť vinohradníckych oblastí: malokarpatskú, juhoslovenskú, nitriansku, stredoslovenskú, východoslovenskú a tokajskú. Hoci zaujímavá je každá z nich a radi vás tam dopravíme, predstavme si bližšie tú malokarpatskú. Je totiž najväčšia a jej súčasťou sú tri bývalé slobodné kráľovské mestá, ktoré toto postavenie získali v 17. storočí práve vďaka produkcii vynikajúceho vína. Zároveň malokarpatská oblasť láka pútavými podujatiami po celý rok. Ich prehľad nájdete tu: http://mvc.sk/sk/podujatia/kalendar-podujati/

Poďme si teda priblížiť, kam sa v rámci malokarpatskej vínnej oblasti oplatí nechať odviezť.

Štartujeme v Bratislave


V historickom centre hlavného mesta máte možnosť navštíviť Vinohradnícke múzeum. Aj vinoték je v Bratislave čoraz viac a okrem svetových značiek ponúkajú aj domáce skvosty. Ale až v Rači a Vajnoroch nájdete pivnice producentov vína. A je naozaj skvelé. Najmä Frankovka, o ktorej sa hovorí, že jej nevedela odolať ani Mária Terézia.

Model vinohradníckeho mesta v životnej veľkosti: Svätý Jur


Chuť svätojurského vína ospevoval už Matej Bel v 18. storočí. Dodnes sa však zachovala nielen jedinečná chuť tunajších vín, ale aj vzhľad vinohradníckeho mesta. Budovy historického centra Svätého Jura sú doslova muzeálnymi exponátmi, ktoré sa zachovali v neporušenej podobe. Kaštiele na hlavnej ulici skrývajú najvychýrenejšie pivnice.

V Pezinku do Mestskej vinotéky


Pezinok je centrom malokarpatského regiónu a písomné záznamy o vinohradníctve v tomto meste pochádzajú z roku 1295. Už vtedy sa tu konali oberačkové slávnosti obľúbené dodnes. Mestská vinotéka ponúka naozaj široký prehľad vín, ale určite odporúčame aj možnosť vybrať sa rovno k producentom vína a v ich prítomnosti si vychutnať výsledky ich práce.

Slovenský Grob. Skúste odolať pečenej husi!


V Slovenskom Grobe je síce viac husí než vinohradov, ale vína sa tu vypije veľmi veľa - práve vďaka husiam. K jesennej pečenej delikatese si víno určite neodopriete, ale pozor: Ak chcete mať stopercentnú istotu, že vás v niektorej z miestnych reštaurácií naozaj obslúžia, určite si spravte rezerváciu vo veľkom predstihu.

Štýlová ochutnávka v Modre


Víno je pre Modru ekvivalentom rovnako ako svetoznáma majolika. V miestnych pivniciach či vinárňach môžete zažiť ochutnávky vín tunajších vinárstiev a - podobne ako v Pezinku - každú druhú jeseň tu organizujú nezabudnuteľné oberačkové slávnosti.

Hrady, zámky a Trnava


Určite by ste nemali obísť hrad Červený Kameň, ktorý sa pýši najväčšími pivnicami v rámci Malokarpatskej vínnej cesty. A zastaviť sa opatí aj vo vinotéke Smolenického zámku, najmä v čase ochutnávky a aukcie vín. V cieľovej rovinke v Trnave odporúčame zaparkovať až po návšteve Suchej nad Parnou. Vzhľadom na miestne rodinné vinárstva to určite bude viac ako len pocta tamojšiemu rodákovi Františkovi Hečkovi a jeho románu Červené víno.

Jazda, na ktorú potrebujete šoféra:)


Malokarpatská vínna cesta stojí za to. A nielen počas novembrového Dňa otvorených pivníc. Nech už sa rozhodnete ochutnať Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Burgundské biele, Frankovku modrú, Svätovavrinecké, Müller-Thurgau, Silvánske zelené, Dievčie hrozno, Chardonnay alebo Portugalské modré, určite to bude poriadna jazda. Šoféra a a auto dodáme my.